Yaşam

20. Filmmor’da bu hafta: Feminist Bellek

20. Milletlerarası Gezici Filmmor Bayan Sinemaları Şenliği beşinci haftasında Feminist Bellek kısmıyla izleyiciyle buluşuyor. Bu yıl Süfrajet Hareket / Bayanlar İçin Oy Hakkı Hareketi’ne ayrılan Feminist Bellek kısmında 3 Aralık Cumartesi günü İlahi Nizam ve Sessiz Sinemada Süfrajetler filmleri, 4 Aralık Pazar günü ise 120 Yıldır Bitmeyen Gayret: Bayanların Siyasal Temsili forumu var.

120 yıldır süren hareket

3 Aralık Cumartesi günü saat 18.00’de gösterilecek Petra Volpe’nin yazıp yönettiği İlahi Sistem filmi, İsviçre’de bayanların oy hakkı çabasının ilham verici kıssası. İsviçre’nin bir kasabasında kocası ve iki çocuğuyla 1968 hareketliliğinden uzak, sakin bir ömür süren Nora’nın yolu da oy hakkı için gayret eden bayanlarla kesişir ve birlikte kendileri için kurulan ilahi sistemi alt üst ederler. İlahi Düzen, 1. Dalga Feminist Hareket olarak da anılan Süfrajet Hareket ile 2. Dalga Feminist Hareket’in bir ortaya geldiği bir vaktin ve isyanın öyküsü.

İlahi Düzen’in çabucak akabinde, saat 20.00’de, ABD üretimi Sessiz Sinemada Süfrajetler sineması gösterilecek. Kültür tarihçisi ve direktör Kay Sloan, Sessiz Sinemada Süfrajetler’de sessiz sinemalarda Süfrajetlerin izini sürüyor. Az bilinen ve heyecan verici sahneleri bir ortaya getiren sinema, erken Amerikan sinemasında bayanların oy hakkının nasıl temsil edildiğini perdeye taşıyor.

Kadınların siyasal temsili ve Türkiye

4 Aralık Pazar günü saat 20.00’de, 120 Yıldır Bitmeyen Uğraş: Bayanların Siyasal Temsili forumunda,kadınların seçme hakkının yasal olarak hâlâ sonlu olduğu ülkeler olması bir yana, dünyanın büyük kısmında bayanların seçilme hakkı üzere siyasal haklarını eşit kullanamadığı şartlarda, Türkiye’de bayanların siyasal temsili tartışılacak. Şule Aytaç’ın moderatörlüğünü yapacağı panele; Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Memleketler arası Münasebetler Kısmından Prof. Yeşim Arat, KA-DER’den Melda Onur, Bayan Koalisyonu’ndan Oya Aydın, kayyım atanan eski Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Keyifli ve eski Seyrek (İzmir) Belediye Lideri Nurgül Uçar katılacak.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu