Haber

Çin, Sri Lanka Dışişleri Bakanı’nın Sözde “Borç Tuzağı” İddialarını Çürütmesini Memnuniyetle Karşılıyor

BEİJİNG, 29 Kasım (Xinhua) — Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian Pazartesi günü Beijing’de bir açıklama yaparak ülkesinin Sri Lanka Dışişleri Bakanı Mohamed Ali Sabry’nin Çin’in Sri Lanka’ya kurduğu kelamda “borç tuzağı” kıssasını çürütmesini memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Sabry, Sri Lanka’nın kaynak aramak için Çin’e gittiğinde Çin’in saygılı bir hal içinde olduğunu ve asla ülkesini para almaya zorlamadığını açıkladı. Sabry, Çin’in Sri Lanka’ya kimi finansal kolaylıklar ve kredi limiti ile bir ölçü insani yardım sağladığını belirterek, “borç tuzağının” Batılı bir tabir olduğunu belirtti.

Zhao, bu açıklamanın Çin’in Sri Lanka’ya kelamda “borç tuzağı” kurduğuna dair kıssaları güçlü formda çürüttüğünü söyledi.

Sözcü, Çin’in Sri Lanka’ya yaptığı yardımın hiçbir vakit rastgele bir siyasi şarta bağlı olmadığını ve ülkesinin asla Sri Lanka’daki yatırım ve finansmanı aracılığıyla bencil siyasi çıkarlar peşinde koşmadığını yineledi.

Zhao, “Çin, Sri Lanka’nın karşı karşıya olduğu sıkıntıları ve zorlukları tamamen anlıyor ve bunların uygun şekilde çözülebilmesi için ilgili finans kurumlarının Sri Lanka ile görüşmelerini destekliyor. Biz elimizden geldiği sürece Sri Lanka’nın sosyoekonomik gelişimine her zaman destek sağladık” dedi.

Bu yılın Çin-Sri Lanka diplomatik münasebetlerinin 65. ve Kauçuk-Pirinç Paktı’nın 70. yıl dönümü olduğunu hatırlatan Zhao, bunun geçmiş muvaffakiyetlerin üzerine yenilerinin inşa edilmesi ve bağlarda yeni ilerlemeler kaydedilmesine çalışılması açısından büyük değer taşıdığını belirtti.

Zhao Lijian, klasik dostluğu ilerletmek, karşılıklı stratejik itimadı pekiştirmek, yararlı işbirliğini derinleştirip genişletmek, iki ülkeye ve iki halka daha fazla yarar sağlamak için Çin-Sri Lanka stratejik işbirliği iştirakini pekiştirmek ve genişletmek maksadıyla Çin’in Sri Lanka ile birlikte çalışacağını vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu