Haber

Elektrikli Araçlar İçin Şarj İstasyonları Kuruldu

İBB, ülkemizin yerli elektrikli araç üretimini desteklemek ve üretilen araçların şarj ihtiyacını karşılamak amacıyla İSPARK otoparklarına şarj istasyonları kuracak.

Katlı otoparklarda bu yıl çalışmalar başlıyor. İstanbul’da 2030 yılına kadar 1 milyona ulaşması beklenen elektrikli araçların şarj ihtiyacının karşılanması amacıyla tüm otoparkların yüzde 10’una sistem kurulması hedefleniyor.

Çevre duyarlılığı ile öne çıkan elektrikli araçların, teknolojik gelişim ve dijital dönüşüm döneminin en değerli unsurlarından biri haline geldiğini dikkate alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Projesi’ni hayata geçirme kararı aldı.

UKOME (İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi) toplantısında gündeme getirilen proje, üyelerin oy birliği ile kabul edildi. Toplantıyı yöneten İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, kararın hızla yaygınlaşması beklenen elektrikli araçların şarj ihtiyacının karşılanmasında değerli rol oynayacağına inandıklarını söyledi.

7 YILDA 1 MİLYON ELEKTRİKLİ ARAÇ

İSPARK Genel Müdür Yardımcısı Samet Aslan, 2030 yılında ülkemizdeki elektrikli araç sayısının yüzde 55’inin İstanbul’da olacağının öngörüldüğünü belirterek, kentteki elektrikli araç sayısının 7 yıl içinde 1 milyona ulaşacağını söyledi.

Türkiye’de her 10 araç için baz 1 şarj prizine ihtiyaç duyulacağının belirlendiğini aktaran Aslan, kentteki akaryakıt istasyonlarının günlük ortalama şarj kapasitesinin 400 araç olduğunu, konutların elektrik altyapısının da bulunduğunu kaydetti. ve işyerleri mevcut haliyle araç şarjına uygun değildir.

İSTASYON KURULUMLARI BAŞLIYOR

Proje kapsamında elektrik altyapısı hazır olan İSPARK çok katlı otoparklarına şarj istasyonu üniteleri kurularak bu yıl içinde işletmeye hazır hale getirilecek. 2024 ve 2025 yıllarında açık ve yol otoparklarında kurulumlara devam edilecektir. 2030 yılına kadar yapılacak yatırımlarla İSPARK otoparklarının toplam kapasitesinin yüzde 10’unun elektrikli araçlar için şarj hizmeti vermesi hedefleniyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu