Haber

Kira Gelirini Bildirmeyenlerin Dikkatine!

Kiracılar ile ev sahipleri arasında kira artışları konusunda tartışmalar tüm hızıyla devam ederken, gayrimenkul sahiplerine yeni bir haber geldi. Kira gelirlerini beyan etmeyen gayrimenkul sahiplerinin mercek altına alındığı açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mart ayında kira gelirlerinin doğru beyan edilmesi için gayrimenkul sahiplerinin mercek altına alındığını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira gelirlerinin vergiden istisna edilmemesi için çalıştıklarını belirtti.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) vergilerde gönüllü uyumu artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Şimşek, Başkanlığın kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve kayıtlı vergi mükelleflerine sunduğu hizmetler açısından kontrol faaliyetlerini sürdürdüğünü vurguladı.

Şimşek, kira geliri beyan döneminin yaklaştığına dikkat çekerek, “Bu yılın mart ayında kira gelirlerinin doğru beyan edilmesi amacıyla gayrimenkul sahiplerinin kira gelirleri mercek altına alındı.”

Şimşek, vergi uyumunun artırılması amacıyla yasal süreçler öncesinde mükelleflere kısa mesaj yoluyla hatırlatmalarda bulunulduğunu belirterek, “Bu kapsamda 200 bin vergi mükellefine kısa mesaj gönderildi. Bu hatırlatmalara rağmen cevap vermeyen mükellefler davet edildi. Açıklama ve gönüllü uyum. Bu çalışmaların da katkısıyla 2023 yılı kira gelirlerine ilişkin.” “1 milyon 719 bin 315 beyanname alındı” dedi. Bakan Şimşek, kira gelirlerine ilişkin çalışmaların bu yıl daha da geliştirilerek devam ettiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tapu ve nüfus bilgilerinin incelenmesi sonucunda kira geliri yaratma potansiyeli olan yaklaşık 4,5 milyon konut analiz ediliyor, kira için kullanılacağı belirlenen adreslerde fiili tespitler yapılacak. Bu tespitlerde bilgiler Kiracılardan alınan bilgiler elektronik ortamda tutulacak bir raporla doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine aktarılacak. “Bu bilgiler banka hesap verileri ve vergi beyannameleriyle karşılaştırılarak gerekli denetimler yapılacak. Beyanname süresi öncesi hatırlatmalar devam ederken, beyannamelerinde tutarsızlık bulunan ve beyanname vermeyen mükellefler hakkında yasal süreç başlatılacaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu