Haber

Prof. Dr. ARİF ÜRETKEN DEPREM BÖLGESİNDE RUH DESTEK MERKEZLERİ AÇILMASI ŞARTLIDIR

PSİKİYATRİST Prof. Dr. Arif Verimli, Kahramanmaraş sarsıntıları sonrası yaşanan ‘psişik travma’ya vurgu yaparak, sarsıntı bölgesine manevi destek merkezlerinin kurulması gerektiğini belirtti. Verimli, Muhtemelen önümüzdeki 5-6 yılda yaşanan fiziksel ve ruhsal travmanın etkileri görülecek ve etkileri uzun süre devam edecek. Beş yıl içinde yüzde 100’ü etkilenen nüfusun en az yüzde 5’inin hala travma ile ilişkili olduğunu göreceğiz. Bölgede manevi destek merkezlerinin açılmasının yüzde iki bin olduğunu söyledi. Verimli, psikiyatrist ve psikolog gönüllülerden oluşan bir ekiple deprem bölgesi ziyaretinin şubat ayının son günlerinde olacağını belirtti.

Psikiyatrist Prof.Dr.Arif Verimli, Kahramanmaraş Depremi sonrası yaşanan ‘ruhsal travmaya’ vurgu yaparak, deprem bölgesinde ruhsal destek merkezlerinin kurulmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Verimli, ‘Önümüzdeki 5-6 yıl içinde fiziksel ve ruhsal travmaların etkilerinin görüleceği ve etkilerinin uzun süreceği tahmin ediliyor. Beş yıl içinde yüzde 100’ü etkilenen nüfusun en az yüzde 5’inin hala travma ile ilişkili olduğunu göreceğiz. Bölgede manevi destek merkezlerinin açılmasının yüzde iki bin olduğunu söyledi.

MANEVİ TRAVMALARIN ETKİLERİ ÖNÜMÜZDEKİ 5-6 YIL İÇİNDE GÖRÜLECEK

Verimli, ‘Deprem sırasında yaşanan psikoloji aslında ortada. Pek çok insan evlerini ve ailelerini kaybetti ve ne yapacaklarını ya da ne bekleyeceklerini bilemedikleri bir durumdalar. Bu ilk duruma ‘şok’ dönemi diyoruz. Bu dönemden sonra enkaz altında aramaların yapıldığı arama kurtarma süreci bize mucizeler ve sevinçler yaşatsa da enkaz altında yaşananları ve yaşanan felaketi merak ediyor ve izliyoruz. İzlemeliyiz çünkü nerede yaşadığımızı bilmeliyiz, gerçeği bilmeliyiz. Sonra ‘yas’ dönemi gelir. Bunlar afet psikolojisinin aşamalarıdır” dedi. Prof.Dr.Arif Verimli, ‘Deprem bölgelerinde olaylar toplumun yüzde 100’ünü etkilerken, yaşanan fiziksel ve ruhsal travmanın etkileri önümüzdeki 5-6 yılda görülecek ve uzun süre devam edecek. Fiziksel travmalar biraz daha çabuk geçecek, ruhsal travmalar ise uzun zaman alacaktır. Beş yıl sonra, yüzde 100’ü etkilenen nüfusun yüzde 5’inin hala travmaya bağlı olduğunu göreceğiz. İnsanların hayatları değişmiş olacak, yeni hayatlarına uyum sağlamak için çaba sarf edecekler, ekonomik durum sarsılacak. Millet olarak burada siyaset, din, ırk, insanlık ayrımı gözetmeksizin omuz omuza durmak zorundayız.

BÖLGEDE MANEVİ TEMEL MERKEZLERİNİN AÇILMASI

Verimli, manevi güçlendirmenin değerine dikkat çekerek, şunları söyledi: ‘Bölgede manevi destek merkezleri açmak yüzde iki binlik bir kuraldır, bu çok değerli. Tabii bu ‘şok’ dönemi dediğimiz ilk süreçte değil, ‘yas’ döneminde; Önümüzdeki 10-15 gün içinde planlanıp yapılması gerekiyor. Her mahallede olmasa da bir grup merkez kuruluyor, insanlar o merkezlere gelip yardım alıyor. Geçmişte Gölcük Depreminde tecrübeliyiz, deprem anında bizzat depremin içinde bulunduk ve güçlendirme çalışmaları yaptık, orada birçok duruma şahit olduk. Beyin sarsıntısı bölgesindeki bir dizi psikiyatrik girişime benzer bir çalışma göstereceğiz. İlk görüşme, muayene ve tedavi kesinlikle değerli bir etkiye sahip olacaktır. Ancak bundan sonra sürdürülebilir bir çalışma gerekecektir. Ayrıca yine depremzedelerle telefon ve iletişim bilgilerimizi paylaşarak depremzedelerle online görüşme sürecini sürdüreceğiz. Bölgedeki durumu daha önce psikiyatrik hastalığı olanların tedavisine devam edilmesi ve travma yaşamış kişilerin üzerindeki etkinin azaltılması olarak ikiye ayırmak gerekiyor. İkisinin de farklı özellikleri var. Çocuklar için de psikolojik yönden etkilerini azaltmak için çocuk psikiyatrlarının ortak hareket etmesi gerekiyor ifadelerini kullandı.

DEPREM ÖNCESİ TEDAVİ GÖREN BİREYLERİN TEDAVİSİ KESİLDİ

Prof.Dr.Arif Verimli, ‘İnsanların bir sıkıntısı daha var; Beyin sarsıntısı öncesi psikiyatri hastası olan kişilerin tedavisi kesildi. Bundan doğabilecek sıkıntıların önüne geçmek için psikiyatrik ilaçlarla bölgeye gideceğiz. Tedavisi kesilen bireylerin ilaçlarını teslim edeceğiz, tedavilerini yeniden ayarlayacağız ve yanımızda psikoterapi bilen psikologlar olacak. 400-450 kişilik bir grup ile depremden etkilenen değerli noktalara gideceğiz. Vatandaşlarımıza bu hizmeti sunmak istiyoruz, bunu misyon olarak görüyoruz. Psikiyatrlar olarak aslında kendi içimizde örgütlenmiştik. Sayıca 600-700’e ulaşan bir kümemiz olabilir. Rotamız olarak özellikle Antakya, İskenderun, Kahramanmaraş ve Nurdağı gibi noktaları öngörüyoruz ve bölgeye gittiğimizde aynen depremzedelere ulaşmaya başlayacağız” dedi.

ZELZELE BÖLGESİNE GİTMEK İÇİN EKİP KURULACAK

Prof.Dr.Arif Verimli, psikiyatrist ve psikolog gönüllülerden oluşan bir grupla beyin sarsıntısı bölgesine ziyaretin şubat ayının son günlerinde yapılacağını da bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu