Haber

Taliban, kadınların eğitim hakkı savunucusu Wesa’yı gözaltına aldı

Birleşmiş Milletler Afganistan Misyonu (UNAMA), Taliban’ın 20 yıl sonra ülkeyi yeniden ele geçirdiği Afganistan’da kadınların eğitim hakkını savunan aktivist Matiullah Wesa’nın gözaltına alındığını duyurdu.

Reuters’in haberine göre UNAMA konuyla ilgili yaptığı açıklamada, eğitime erişim hakkını savunan Pen Path sivil toplum kuruluşu başkanı Matiullah Wesa’nın dün (27 Mart) başkent Kabil’de gözaltına alındığını söyledi. Geçici Taliban hükümetine çağrıda bulunan UNAMA, “Wesa’nın akıbetinin ve tutuklanma nedeninin açıklanmasını, yasal temsile erişiminin ve ailesiyle iletişiminin olmasını” talep etti.

Enformasyon Bakanlığı ve Taliban’ın geçici hükümeti altındaki istihbarat teşkilatı sözcüleri konu hakkında yorum yapmayı veya Wesa’nın tutuklandığını doğrulamayı reddetti.

‘ODAK KIZLARIN EĞİTİMİNİ GENİŞLETMEK’

Afganistan’ın Kandahar bölgesinden gelen Wesa, Afganistan’da, özellikle kırsal alanlarda kadınların eğitime erişim hakkı için yıllarca kampanya yürüttü. Kurduğu Pen Path organizasyonu, yerel liderleri, toplulukları ve yetkilileri okul açmaya, kitap dağıtmaya ve gezici kütüphaneler açmaya teşvik etmek için çalışıyor. Wesa, 2022’de Reuters’e “çalışmasının siyasi müdahaleden bağımsız ve tarafsız olduğunu” söyledi ve “odak noktasının kızların eğitimini teşvik etmek için yardım sağlamak olduğunu” ekledi.

Wesa, 26 Mart’ta yaptığı son sosyal medya paylaşımında kız çocukları için eğitim hakkı talep eden Pen Path gönüllülerinin görselini paylaştı. Wesa, mesajında, “Ülkenin her yerinden kadın, erkek, yaşlı, genç herkes kızları için İslami eğitim hakkı talep ediyor. Penpath’ın kadın gönüllüleri, kız çocuklarının eğitimi ve eğitim hakkı için çağrıda bulunuyor.” (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu