Ekonomi

Ticaret Bakanlığı kararı: Deprem bölgesindeki şirketlerin genel kurullarının iptaline imkan

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle şirketin genel kurul toplantılarına ilişkin alınması gereken tedbirlere ilişkin yazı hazırlayarak TOBB ile oda ve borsalara gönderdi.

Bu kapsamda Türk Ticaret Kanunu, anonim ve limited şirketlerin olağan genel kurul toplantılarının her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılmasını öngörmektedir.

Şirketler tarafından faaliyet dönemi olarak genellikle takvim yılı tercih edilmekle birlikte, bu durum olağan genel kurul toplantılarının Mart ayı sonuna kadar tamamlanmasını gerektirmektedir.

Habere göre, 6 Şubat’ta meydana gelen ve depremler nedeniyle genel hayatı etkileyen afetten etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis’te OHAL ilan edilmesine karar verildi. Cumhurbaşkanı Kararı ile 8 Şubat saat 01.00’den itibaren üç ay süreyle olağanüstü hal. Merkezi Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da bulunan anonim ve limited şirketler ile daha önce bu illerde genel kurul düzenlemeyi planlayan şirketlerin genel kurul toplantıları açısından ilave tedbirler alınması gerekli görüldü.

Ticaret Bakanlığı’nın gönderdiği yazının ardından Elazığ’ın afet bölgesi sayılan iller arasına alınmasına karar verildi. Bu kapsamda sağlanan imkandan söz konusu ildeki firmaların da yararlanabileceği öngörülmektedir.

Geri bırakma için genel kurul toplantısına gerek yoktur.

Merkezi söz konusu illerde bulunan veya yönetim organları tarafından kanuna ve esas sözleşmeye uygun olarak genel kurul toplantısını 6 Şubat tarihinden önce bu illerde yapmak üzere çağrılan anonim ve limited şirket genel kurullarının, genel kurulun toplanmasını beklemeden erteleme kararı almaya, temsile yetkilidir. Organ üyelerinin talebi üzerine iptali mümkündür.

Bu kapsamdaki ilan taleplerinin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğü tarafından karşılanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Şirketlerin çoğu Gaziantep’te kuruldu

TOBB’un geçtiğimiz günlerde açıklanan kurulan ve kapanan şirket istatistiklerine göre 2022 yılında toplam 142 bin 214 şirket ve kooperatif kuruldu. Bu dönemde kurulan limited şirket sayısı 122 bin 409, anonim şirket sayısı ise 17 bin 798 oldu. .

Bu dönemde Adana’da 2 bin 803, Adıyaman’da 363, Diyarbakır’da 1764, Gaziantep’te 3 bin 304, Hatay’da 1742, Kahramanmaraş’ta 837, Kilis’te 120, Malatya ve Osmaniye’de 579. Şanlıurfa’da 331 ve 1889 şirket kuruldu. Daha sonra depremden etkilenen iller arasına dahil olan Elazığ’da geçen yıl 397 şirket kuruldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu