Teknoloji

Türkiye’de 4 adet var… İngiltere’den HAWELSAN teknolojilerine yakın damga!

Türk Hava Kuvvetleri envanterinde 4 adet E-7T Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçağı bulunmaktadır. Bu uçaklar üzerlerinde bulunan özel radar sayesinde yüzlerce kilometre ötedeki hava ve su üstü hedeflerini tespit edebiliyor. Bu nedenle E-7T’ler Türkiye’nin en stratejik hava platformu konumunda.

Boeing’den tedarik edilen ancak HAVELSAN’ın yazılımlarında ciddi emek harcanan E-7T’lerin sorumluluğu artık tamamen HAVELSAN’a ait. E-7T Projesi ile erken ihbar ve denetim uçağı alanında değerli bir kabiliyet kazanan HAVELSAN, kısa sürede değerli misafirlerini ağırladı.

İNGİLTERE HAWELSAN WORKS ODAKLI

Barış Kartalı Proje Yöneticisi İnal Atilla Güneş, ‘HAVELSAN’ın Başyapıtları Barış Kartalı’ yayınında konuyla ilgili değerli açıklamalarda bulundu. Güneş tarafından yapılan açıklamaya göre; İngiliz (Birleşik Krallık) Kraliyet Hava Kuvvetleri’nden bir heyet geçtiğimiz günlerde HAVELSAN’ı ziyaret etti. Ziyarette İngiliz heyeti, HAVELSAN’ın AEW&C alanındaki deneyim ve kabiliyetleri hakkında bilgi aldı.

Öte yandan HAVELSAN’ın bu alandaki ziyaretçileri sadece İngiltere ile sınırlı değil; Güney Kore, Pakistan, Ukrayna gibi birçok ülke HAVELSAN’ın AEW&C teknolojileriyle yakından ilgileniyor.

Bu ülkelerden bazılarıyla mevcut platformların modernizasyonu ve diğerleriyle yeni AEW&C platformlarının geliştirilmesi konusunda işbirliği görüşülüyor.

TÜRKİYE’DE 4 ADET VAR

Boeing’in ortasında, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile 1 milyar 468 milyon dolar bedelle 4 adet Havadan Erken İhbar ve Denetim (HIK) Uçağı ile 1 adet Yer Güçlendirme Sistemi tedarikini içeren sözleşme, 4 Haziran 2002.

Halihazırda Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan; KUZEY, DOĞU, GÜNEY ve BATI isimli dört adet HİK uçağı bulunmaktadır.

Boeing 737 platformunda HİK uçakları; 370+ kilometre menzilli Çok Rollü Elektronik Tarama Radarı (MESA), hava ve deniz tarama modları, 550+ kilometre menzilli dost-düşman tanımlama (IFF) sistemi, 41.000ft operasyonel irtifa tavanı, 10 kişilik görev ekibi, 2- kişi uçuş giysisi ve 18 saate kadar (yakıt ikmali ile) uçuş süresi vardır.

Bu hava araçları ile yaklaşık 400 kilometrelik bir harekât sahası içinde konumlanan başta uçak ve hava savunma sistemleri olmak üzere ana harekat merkezi ile koordine edilerek dost ve düşman olarak tanımlanıyor.

Düşman olarak tanımlanan unsurların hareketleri sürekli olarak gözlemlenerek dost hava savunma uçak/silah sistemlerine aktarılır ve gerekirse ana harekat merkezi ile koordineli olarak angajman başlatılır ve yönetilir.

HİK’İN BEYNİ HAVELSAN TARAFINDAN GELİŞTİRİLMİŞTİR

Proje kapsamında Türk savunma sanayi firmaları da kritik roller üstlendi. Bu kapsamda Türkiye’nin önde gelen savunma sanayi firmaları arasında yer alan HAVELSAN; Hava Kuvvetleri Komutanlığı için Havadan Erken İhbar ve Denetleme Uçaklarının harekât faaliyetlerini yöneten görev bilgisayarı yazılımlarının geliştirilmesi ve entegrasyonu, yer takviye sistemlerinin geliştirilmesi, bu sistemlerin ömürleri boyunca bakım ve adaptasyon faaliyetlerinde görev aldı.

Bu faaliyetler HİK Projesi için kritik değerdedir. Uçuş grubunun talepleri doğrultusunda HAVELSAN tarafından ek yetenekler geliştirilmekte ve operasyonel yazılımlara yeni yetenekler eklenmektedir.

KAYNAK: SAVUNMA SANAYİCİSİ, HABERLER7

habersarikamis.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu