Haber

Yargıtay Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Kurulunu İptal Etti

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, Öz Sağlık-İş Sendikası 3. Olağan Genel Kurulu’nun iptaline ve Genel Kurulun yeniden toplanması için yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar birliğe 3 kayyum atanmasına karar verdi.

Birliğin 20-21 Kasım 2021 tarihlerinde yapılan 3. Olağan Genel Kurulu’nun “hukuksuz atanmış delegelerle toplandığı, eksik işlemlerle ve seçim mevzuatına aykırı yürütüldüğü” gerekçesiyle dava açıldı.

Yerel mahkeme, “delege seçimlerinin iptaline ve seçimlerin yeniden yapılmasına” karar verirken, sendikaya kayyum atanması talebini reddetti.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’ne geldi.

Oda, Birliğin 3. Olağan Genel Kurulunun iptaline ve Olağan Genel Kurulu toplamak üzere yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar birlik yönetimine 3 kayyum atanmasına karar verdi.

Daire ile ilgili olarak, yerel mahkemenin 3. Olağan Genel Kurulu oluşturacak şube genel kurulu dışında belirlenen delege seçimlerinin iptaline karar verdiği hatırlatıldı.

Bu nedenle iptal edilen seçim sonucunda belirlenen delegelerle 20-21 Kasım 2021 tarihlerinde yapılan 3. Olağan Genel Kurul’un da iptaline karar verilmesi gerektiği vurgulandı. Bu bağlamda, “kayyum atanması talebinin mahkeme tarafından reddedilmesi”nin doğru olmadığı kaydedildi.

Bu nedenlerle Yargıtay, Birlik 3. Olağan Genel Kurulu’nun iptaline ve “Olağan Genel Kurulu Kanun ve İçtüzük hükümlerine göre en kısa sürede toplamak, seçimleri yapmak ve yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar teşkilatı yönetmekle” görevli 3 kayyum atanmasına karar verdi.

Kayyumların atanması, denetimi ve bu çerçevede yapılacak her türlü işlemlerin ilk derece mahkemesi tarafından yürütülmesine karar verildi.

“Genel Kurul’da doğal aday sayılacağız”

Birlik Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, tüzük ve yönetmeliğe aykırı bazı eksikliklerden kaynaklanan bu durumun ölçüsüz bir yaptırımla sonuçlandığı iddia edildi.

Açıklamada, sendika olarak mahkeme tarafından atanacak komisyona, belirlenen görev süresi boyunca yasanın gereklerini yerine getirerek seçim süreçlerinde yardımcı olunacağı belirtildi.

“Yönetim Kurulu olarak vedalaşmıyoruz, kısa bir süreliğine zorunlu ara veriyoruz. Kayyumun yapacağı genel kurulda doğal aday sayılacağız. Kuruluşlarımızın ve yeniden seçilen delegelerimizin desteğiyle sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına kaldığımız yerden devam edeceğiz.”

doganyurtajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu