Haber

Diyarbakır’da 94 kurumdan Sezgin Tanrıkulu’ya destek: Linç kültürüne izin vermeyin

DİYARBAKIR -CHP Diyarbakır Milletvekili Avukat Sezgin Tanrıkulu’nun katıldığı bir televizyon programında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik sözleri gündemdeki yerini koruyor. Tanrıkulu’ya çok sayıda tepki gelirken, Diyarbakır’daki 94 sivil toplum, meslek ve ticari kuruluş milletvekillerine destek açıklaması yaptı.

Diyarbakır Kenti Koruma ve Dayanışma Platformu’ndan yapılan açıklamada, sosyal medyada başlatılan linç kampanyasına geçmişte benzer vakalarda olduğu gibi yargının da soruşturma tehdidiyle dahil olduğu belirtildi.

‘TOLERANSIZLIK ALARM VERİR’

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tanrıkulu, katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamalar nedeniyle sosyal medya platformları ve medya kuruluşlarında eleştiri sınırlarını aşan hedefli saldırılara maruz kaldı. Sosyal medyada başlatılan linç kampanyasına yargı da katıldı. Geçmişte benzer vakalarda olduğu gibi soruşturma tehditleriyle.

1990’lı yıllarda Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Kurulu’nun yargı kararlarında ve raporlarında, bölge genelinde kamu görevlilerinin başta yaşam hakkı olmak üzere ciddi insan hakları ihlalleri yaptığı defalarca dile getirildi. Avukat ve insan hakları savunucusu olarak öne çıkan bir milletvekilinin de aralarında bulunduğu siyasi aktörlerin bu duruma gösterdiği hoşgörüsüzlük endişe verici boyutlara ulaştı.

CHP Genel Başkanı’nın toplumsal sorunların çözümü açısından seçim dönemlerinde bölge illerine yaptığı ziyaretlerde sıklıkla gündeme getirdiği olgu ‘helalleşme’ydi. Bugünlerde yaşanan linç kampanyasına samimiyetle karşı çıkması beklenenlerin tam tersine karşı çıkmaları oldukça manidardır. Toplumsal sorunların çözümüne yönelik ‘helalleşme’ söylemindeki samimiyetin bu gibi durumlarda ortaya çıktığına bir kez daha şahit olduk.

Diyarbakır Kent Savunma ve Dayanışma Platformu olarak; İfade özgürlüğüne, sağlıklı bir geleceğin inşası için geçmişle hesaplaşmanın değerine yönelik bu saldırılara karşı olduğumuzu hatırlatıyor, yetkilileri bu linç kampanyasına karşı gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.

TANRIKULU NE DEMİŞTİ?

Tanrıkulu, TV100’de yaptığı yayında Türk Silahlı Kuvvetleri’ni eleştirerek, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yaptığı her şey eleştiriden muaf değil. Biz milletvekiliyiz, onları sorguluyoruz” dedi ve şöyle devam etti: “Burası Türk Silahlı Kuvvetleri değil mi? 12 Eylül faşist darbesini yapan ordu değil mi? 15 Temmuz’da darbeye kalkışan, köyleri yakan ordu değil mi… Onlarca faili meçhul cinayet. Takip ettiğim vakalar var. Türk Silahlı Kuvvetleri değil mi? 15 köylüyü helikopterden atan mı? AİHM kararıyla ortaya çıktı…”

Milletvekilleri olarak eleştirel davranmaları gerektiğini belirten Tanrıkulu, “Soru soruyoruz, gerçek mi değil mi diye sorguluyoruz. En azından Türk Silahlı Kuvvetleri’yle ilgili bu tür şüpheleri ortadan kaldırmak amacıyla bunu soruyoruz… Öyle yandı ki” dedi. çok köy var mı? Roboski artık Uludere oldu…”

Sezgin Tanrıkulu, bugün sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Dünkü açıklamalarımın ardından hakkımda bazı konularda sert eleştirinin ötesine geçen açıklamalar yapan/yazan herkesle tek tek kanun önünde hesaplaşacağım. dijital platformlar.” (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu